Ναός του Επικούριου Απόλλωνα

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγάλειας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ.) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.

Ναός Πυξίδα- Περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας, ώστε να βλέπει συνέχεια το ίδιο αστρικό σημείο. Ένα επιπλέον μυστήριο του ναού έγκειται στο γεγονός ότι ο ναός τοποθετήθηκε πάνω στην τεχνητά διαμορφωμένη πλαγιά σε πλήρη ακολουθία του άξονα Βορρά προς Νότο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που κτίζονταν οι υπόλοιποι ναοί.

Το μνημείο αυτό, το θαύμα των αρχαίων επιστημών, με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Ναός Επικούριου Απόλλωνα - Φωτογραφίες

Previous slide
Next slide