Κάστρο Χλεμούτσι

Ιστορικό κάστρο Κυλλήνης - Χλεμούτσι | Το κάστρο της Γλαρέντζα

Μεγαλόπρεπο και επιβλητικό, κτισμένο από τους Φράγκους στο υψηλότερο σημείο του λόφου σε υψόμετρο 241μ, το κάστρο Χλεμούτσι σκορπά δέος και αναβλύζει θύμισες μιας άλλης εποχής. Ανάλογα την εποχή και τη θέση του ήλιου, αλλάζει χρώματα, ενώ από την κορυφή του το βλέμμα χάνεται ως τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και τη Λευκάδα.

Το Απόρθητο μετερίζι των φράγκων. Ανοιχτές και αφύλακτες οι καστρόπορτες του σήμερα, αφήνουν τους ανέμους να σαρώνουν ανενόχλητα τις μνήμες του. Αφύλακτες και οι πόρτες του βιγλίζουν τα χρυσά ηλιοβασιλέματα του Ιονίου πελάγους.

Το Φρούριο του 12ου αιώνα φιλοξενεί τα καλοκαιρινά βράδια συναυλίες κορυφαίων Ελλήνων συνθετών και τραγουδιστών, ρεσιτάλ πιάνου και θεατρικά δρώμενα.

Την παράσταση κλέβει η Γιορτή Των Ιπποτών. Για λίγα βράδια, ένα μεσαιωνικό φεστιβάλ αναβιώνει στο κάστρο. Μεσαιωνικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και δεσποσύνες, τολμηροί τοξοβόλοι, επιβλητικοί και αγέρωχοι ιππείς αφηγούνται την ιστορία του τόπου προσφέροντας στους επισκέπτες εικόνες και συναισθήματα μιας άλλης εποχής

Σήμερα το Κάστρο Χλεμούτσι της Κυλλήνης στο εσωτερικό του κτιρίου του μετά την ανακαίνιση του που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού, διαθέτει μουσείο σε ιδιαίτερο χώρο και εκθέτει κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.